רובוטיקה איננה דבר חדש, אך היא עדיין מוסיפה לשנות את שוק העבודה. זאת, מאחר שתחום הרובוטיקה עצמו מוסיף להתפתח. אם כך, כיצד הרובוטיקה משפיעה על שוק העבודה כיום?

אוטומציה פלוס תנועה ויותר

רובוטיקה היא דבר מורכב ומתוחכם. אפילו הגדרה פשוטה של מה היא רובוטיקה, איננה פשוטה. ניתן לומר כללית, שרובוט הוא מכונה עצמאית, שפועלת כאוטומט, לפי שיקולים שהוגדרו לה מראש וגם בהתאם לנסיבות. מידע על הנסיבות שבהן הרובוט נמצא, הוא מקבל בין השאר מחיישנים. ניתן לרכוש כיום מבחר מכונות למפעלים, עם יישום של טכנולוגיות רובוטיות בהיקף כזה או אחר. לרובוטיקה יש יתרונות רבים, בהם

מגוון יכולות

עם השנים, התפתחו סוגי משנה רבים של רובוטים תעשייתיים וכל אחד מהם, השפיע על שוק העבודה בהתאם ליכולותיו. בולטים למשל

 

 

מגמות בולטות

כמו תחומים רבים בעולמות הטכנולוגיה והעסקים, גם רובוטיקה היא דבר שמשתנה ללא הרף. הדבר מתבטא בין השאר בנקודות הבאות:

ההשפעה על שוק העבודה

רובוטיקה למעשה איננה דבר חדש. יש לה בשלב זה היסטוריה ארוכה. כך ניתן לומר, גם על השפעת הרובוטיקה על שוק העבודה. המוטיבציה הראשונה להתקין רובוטים, הייתה כתחליף לעובדים אנושיים. זהו עדיין גורם בולט בהוספת רובוטים לתהליכי ייצור ועבודה, כמו למשל רובוט שמשתלב בהענקת הלוואות בבנקים. כך שברור שלכל זאת הייתה וישנה עדיין, השפעה משמעותית על שוק העבודה. רבים איבדו מקומות עבודה בהשפעת כניסת רובוטים לתפקידים שהם עשו עד כה. מדי פעם ישנה פריצת דרך כזו או אחרת, אשר הופכת את הרובוטים מתאימים או מתאימים יותר מבעבר, לעוד נישה תעשייתית. בעקבות זאת משולבים שם רובוטים ומשתנה תמונת המצב מבחינת תעסוקה. במקביל, התפתחו מקצועות שונים סביב עולם הרובוטיקה עצמו. ישנו צורך בחוקרים באקדמיה לנושא זה, במומחי יזמות ופיתוח עסקי שיעבירו ידע תאורטי לעולם המעשי של הרובוטיקה בשטח, במומחי רצפת ייצור ותעשייה שידעו לעבוד איתם ובעובדים בשטח שידעו לעבוד לצידם.

עובדים ביחד

התפתחות מעניינת במיוחד, הייתה פיתוח ה-cobot (קובוט) או הרובוט השיתופי. collaborative robot נועד מראש לעבוד לצד בני אדם, בקרבה רבה. זאת, מבלי להוות סיכון בטיחותי עבורם. זאת, בשונה מרובוטים תעשייתיים רגילים, אשר יש לגדר ולהתרחק מהם בזמן פעולתם. רובוט שיתופי בנוי בצורה כזו, שבה תנועותיו לא מסכנות אנשים ויש לו גם מגבלות מהירות וכוח. הוא בנוי בקווים מעוגלים וללא מנגנונים אשר עשויים בטעות להזיק, במקרה של התנגשות עם אדם.

לסיכום

סביר שהרובוטיקה תוסיף ותשפיע בהתמדה על שוק העבודה, גם אם באופנים קטנים ולא בהכרח דרמטיים.