חזרה לעבודה אחרי חופשת הלידה

אימהות היא דבר מופלא ובו זמנית מאתגר, עתיר אמוציות ומוביל להתמודדות מול רשימה ארוכה של קשיים, כאשר חזרה לעבודה היא אחת מנקודות הקיצון שמעוררות לא מעט פחדים ושאלות. אז אם גם את ילדת לפני כמה חודשים ועתה מתחילה לבחון מסגרות לפעוט ובאותה נשימה את ארון הבגדים (שלאחרונה התמלא בסווטשירטים דהויים), את מוזמנת להיעזר במידע הבא. קבלי טיפים חשובים, עצות אימהיות ומספר עובדות חשובות.

ללא רגשות אשמה

ראשית נציין שאין נכון או לא נכון. עבור אמא אחת נכון לחזור בתום חופשת הלידה לעבודה, ועבור אמא שנייה נכון לחזור רק לאחר שנה. לא מועד החזרה מודד את רמת ההשקעה והאהבה. עם זאת, ניתן להיות בטוחים בשני דברים: תמיד יהיה מי שיגרום להרגיש רע עם הבחירה ("נשמות טובות" ישאלו במסווה של חמלה אם לא מהר מדי לשים את הפעוט בידיים זרות), ומאד הגיוני שגם את תרגישי רע עם עצמך, ופה אנו מבקשים לומר שזה בסדר. ספקות הן חלק מגידול ילדים והן אלו שגורמות לעצור ולבחון מחדש את טובת הילד. מכאן שרק את יודעת מה נכון (עבורך ועבורו), והאמת היא שגם לאחר שנה בבית קשה לשים את הילד במסגרת.

חוזרים לעבודה – מה עם ההנקה?

אחד הקשיים שמלווים חזרה לעבודה נוגע להנקה. הרבה פעמים מבקשים לחזור לעבוד, אך במקביל התינוק לא רק שאינו גמול, אלא גם האם אינה ממהרת להתחיל בתהליך. מה אם כן עושים? מבינים שבכול מקרה מדובר בתהליך שנדרשים לעבור, אם לא היום אז בעוד כמה חודשים. כמו כן, לעיתים מדובר בשיקול שמשפיע על מועד החזרה לעבודה, אך אם לא יכולים (או רוצים) להתחשב בכך, מומלץ להרגיל את התינוק לבקבוק טרם חוזרים לעבודה, כך שעם החזרה התינוק יוכל להסתמך על חלב שאוב, לפחות בחלק מהזמן. אם זהו הכיוון הרצוי יש לקחת בחשבון שאת זמן ההפסקה בעבודה תצטרכי לנצל גם עבור שאיבה (תלוי במצב הגודש כמובן). אופציה נוספת היא כמובן לגמול את הילד, אם כי עדיף להתחיל את התהליך טרם החזרה לעבודה, כך שהתהליך יהיה מתון והילד יידרש להתמודד עם פחות שינויים בו זמנית. ניתן לקבל כאן מידע נוסף ומורחב על אודות ההנקה והגמילה ממנה.

החוק עומד לצדך

הרבה פעמים כאשר עומדים לחזור לעבודה לאחר תקופה ארוכה שבה רק דובר על הנקה, שינה וטמפרטורת המים, קשה לחשוב איך זה יהיה לשנות פאזה, לחזור לחיי העבודה. פה אנו באים לומר שאולי השינוי עשוי לרגש ואף לאיים, אך לפחות מרגיע לדעת שהחוק מעניק חומת הגנה. מה זה אומר? מבחינת החוק עובדת שחוזרת לאחר חופשת לידה זכאית לאותם התנאים ולאותו היקף המשרה (לפחות במשך כ-60 יום ממועד החזרה). כמו כן, אין זה קביל להציע לעובדת שחוזרת מחופשת לידה עבודה שונה (אלא אם כן נכנסים למשוואה שיקולים עניינים). חשוב לזכור שגם משבר הקורונה שינה את ענף התעסוקה, וכדאי לקחת בחשבון את השינויים שבעלי עסקים נאלצו לעשות כתוצאה מכך (למשל: שינויים לטובה או לרעה בשכר, דרישות למקצועות ספציפיים וכו').

מחשבים מסלול מחדש

חזרה לעבודה לאחר חופשת לידה היא הזדמנות נהדרת לבחון את המסלול התעסוקתי. זהו בדיוק הזמן לעצור ולשאול לאן רוצים להגיע, האם ניתן לעבוד בתחומים שמאפשרים עבודה מהבית ולהיות זמינות יותר לילד. ייתכן שפתאום השאיפות של לפני הולדת התינוק ייראו לא שייכות. חשוב לדעת שעם הגישה הנכונה ניתן למצוא שינויים קטנים בהתנהלות שמייצרים את ההבדלים הרצויים, אם כי לרגע אין להסיק שילדים וקריירה מתנגשים אחד בשני, אם כי השילוב בהחלט מעורר קשיים. עם זאת לפני שנבהלים, רצוי לתת לחזרה לעבודה לזרום, ורק לאחר שבועיים שלושה כאשר התמונה מתחילה להתבהר מומלץ לעצור להבין האם נדרשים שינויים נוספים.