תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה (תמ"א 38), נמצאת איתנו כבר לא מעט שנים. במשך שנים אלה, היא עברה לא מעט תהפוכות, כולל עדכוני חקיקה ולבסוף לאחרונה, החלטה על החלפתה בשנת 2022, בתכנית חדשה ומשופרת. אלה 5 דברים שלא ידעתם על תמ"א 38:

סירוב שעולה ביוקר

דייר שמסרב להסכים לביצוע הפרויקט, עשוי למנוע את קיומו. אלא שסירוב זה, על פי החוק, צריך להיות מנימוק משמעותי מספיק. במידה והוא לא כזה, בית המשפט עשוי לפסוק פיצויים שהדייר ישלם. דוגמא קיצונית לכך נראתה בשנת 2012, כאשר בית המשפט חייב שכן סרבן לשלם פיצויים בסך 2.4 מיליון ש"ח, לשכניו בבניין משותף בגבעתיים. זאת, בעקבות תביעה שהגישו נגדו השכנים. לפי בית המשפט, הסירוב סיכן את חייהם בגלל סכנת רעידת אדמה ולא ניתנה לו הצדקה מספקת. בית המשפט יכול גם לחייב פינוי דייר סרבן, כשמדובר בפרויקט של הריסה ובניה מחדש של הבניין ("פינוי בינוי").

מיסים

מיסים הם היבט של פרוייקט תמ"א 38, שיש אנשים שלא מודעים לו. מדובר בהיבט משמעותי מאוד, מאחר שבתחום הנדל"ן הכל יקר. מיסים באחוזים כאלה ואחרים מעסקאות בסכומים גדולים שאופייניים לתחום זה, מתבטאים בסכומי כסף גדולים. נכנסים לנושא זה שיקולים רבים, כולל פטור שניתן במקרים מסוימים מתשלום מס שבח (שמשלם לרוב מוכר, על רווחיו מהמכירה) ומס מכירה. בנוסף, ישנם לעתים הסכמים עם יזמים, לפיהם היזם יישא בעלויות המס.

יותר טוב מאוחר מאשר לעולם לא

מדריך לביצוע הפרויקט עבור בעלי דירות, זמין מהרשות להתחדשות עירונית. לפי אתר הרשות, "המדריך מפרט את שלושת השלבים הראשונים לקידום הפרויקט: קבלת החלטה עקרונית, הגעה להסכמות עם הדיירים והתקשרויות עם אנשי מקצועות מייעצים. שלב בחירת היזם וההתקשרות עמו מפורט במדריך נפרד". למרות שתמ"א 38 אושרה ב-2005, המדריך הוצג ב"איחור קל" – יולי 2019.

פועלים משפצים בניין

התאמה ליישוב

תמ"א 38 מאפשרת לבצע התאמות מיוחדות של הנחיותיה, לצרכיהם של ישובים ספציפיים. זאת, תוך התחשבות בשיקולים מקומיים של צפיפות אוכלוסין, תחבורה, תשתיות ועוד. כך, גם ספציפית לגבי חלקים מיוחדים של ישובים, לפי הצורך. למרות זאת, מבקר המדינה התריע בעבר שרשויות מקומיות לא מנצלות אפשרות זו מספיק.

"לשים פלסטר" או להרוס?

בין תופעות הלוואי המעניינות של יישום תמ"א 38, נמצאת השפעתן על שיפוץ דירות ישנות. כשמדובר בפינוי בינוי, נבנה בניין חדש לפי התקנים העדכניים ביותר. במקרים אחרים, הבניין הקיים רק עובר תהליך חיזוק. מדובר בשיפור חשוב, אבל ישנם בניינים ישנים שזקוקים ליותר מכך, פשוט עקב התיישנות. במקרים כאלה, תמ"א 38 עשויה להיות פשרה, לא תמיד טובה.

לסיכום

יש הרבה מה לדעת על תמ"א 38 ואלה רק חמש דוגמאות, לנקודות שאנשים רבים לא מודעים להן.