השליטה על זרימת השתן אצל נשים נעשית באמצעות שרירים שמכווצים את הנרתיק, באופן רצוני. למעשה, דליפת שתן היא תופעה נפוצה מאוד שמתרחשת בעיקר אצל נשים, ובאחוזים גבוהים מאוד. מעבר לחוסר הנוחות, אין ספק כי תופעה זו גורמת גם למבוכה קשה ואף הימנעות מסיטואציות יומיומיות, כל זאת בשל החשש מפני דליפה. על מנת להסיר את הבושה ולהבין כי אין מדובר בגזרת גורל, בחרנו להציג במדריך זה את כל הפרטים אודות בריחת שתן – ודרכי הטיפול.

 

בריחת שתן – כל מה שצריך לדעת

על פי הערכות אחת מבין שלוש נשים צפויה לסבול מהתופעה ולכן אפשר לומר כי בריחת שתן נפוצה בעיקר בקרב נשים. תופעה זו מוגדרת כאובדן לא רצוני של כמויות קטנות או גדולות של שתן, בעקבות מגוון רחב של סיבות: נטילת תרופות מרשם, שרירי רצפת אגן מוחלשים, הזדקנות, הריון ולידה, מתח וחרדה וכן מזונות מסוימים. בשביל להבין לעומק מהי הסיבה, נדרש לפנות קודם כל לגניקולוג אשר מבצע שורה של בדיקות בשביל לבחון את מצב האגן והשרירים, כאשר בעת הצורך תקבלו הפנייה לארולוג אשר יאבחן את סוג הדליפה.

 

כל מה שצריך לדעת על בריחת שתן

סוגים של בריחת שתן

כאשר אנו מתייחסים לדליפת/בריחת שתן, חשוב להבין כי ישנם שלושה סוגים עיקריים:

דליפת שתן במאמץ

מתרחשת בעקבות שיעול, עיטוש, קפיצה, צחוק או כל פעולה יומיומית. מדובר בסוג הראשון והנפוץ ביותר של דליפת שתן אצל נשים, כאשר לסוג הזה יש השפעה משמעותית על איכות החיים מאחר ונשים רבות חשות מבוכה ואפילו בושה שמצריכה לפעמים טיפול כתוצאה מחוסר היכולת לשלוט על הסוגרים בפעילות בסיסית כמו לקום מהכיסא. אצל 60% מהנשים שמאובחנות עם דליפת שתן נמצא כי מדובר בדליפת שתן במאמץ, ועל כן אם גם אתן סובלות מכך, צריך לדעת כי אתן ממש לא לבד. 

שלפוחית לא יציבה

כשליש מהנשים מאובחנות עם דליפה זו המאופיינת בתסמינים של דחיפות למתן שתן, גם בזמן הלילה. רבים מכירים את הסוג הזה בתור שלפוחית רגיזה, אולם גניקולוגים כמו גם רופאים אינם אוהבים להתייחס לדליפה הזו בשם הזה מאחר וההגדרה הרגיזה משפיעה על הדימוי העצמי של נשים, ועל כן בעגה הרפואית נהוג לקרוא למצב זה שלפוחית רגיזה. הבעיה בסוג הזה של בריחת שתן נובע בעקבות נסיבות שעולם הרפואה עוד לא הצליח להבין לעומק, כאשר סוג זה מאופיין בהתכווצות בלתי נשלטת של כיס השתן. כיס השתן אמור להיות איבר אגירה שמאפשר לאגור את השתן ולהשתין מתי שנוח, אולם אצל נשים שסובלות מבריחת שתן מדובר בכיס שמבצע התכווצות לא רצויה בזמנים שאינם ברורים ועל כן התוצאה היא דחיפות במתן שתן פעמים רבות במהלך היום או חוסר יכולת להחזיק שתן עד אשר מגיעים לשירותים.

הפרעת השתנה משולבת

מדובר בתסמונת שמשלבת בין דליפת שתן במאמץ לצד שלפוחית לא יציבה. כ 30% מהנשים מאובחנות עם הפרעת השתנה משולבת, כאשר צריך לקחת בחשבון כי אבחנה זו היא בעלת השפעה דרמטית על איכות החיים מאחר וישנה דליפה בזמן מאמץ. מדובר בתופעה גלובלית שאינה קשורה להתבגרות או גיל מבוגר. ע"פ מחקרים עדכניים, נשים מעל גיל 20 אחת מתוך חמש שנים עלולה לסבול מאירוע של דליפת שתן במאמץ, כמו למשל בזמן הרמת משקלות. עיקר הבעיה מופיעה לרוב באזור גיל 40-50, כאשר אצל 35% תיתכן דליפת שתן בדרגת חומרה משתנה.

 

כיצד ניתן לטפל בתופעה?

מאחר ותופעה של דליפה/בריחת שתן היא בעלת השפעות דרמטיות על איכות החיים, חשוב קודם כל שלא להתעלם מהמצב הזה אלא לקבוע תור לגניקולוג שיאבחן את סוג הבעיה, ובעת הצורך יפנה גם לטיפול מצד אורלוג. מאחר ואין טיפול תרופתי, רופאים ממליצים לבצע תרגילים לטובת חיזוק רצפת האגן, לנהל את צריכת הנוזלים באמצעות הגבלת שתייה בשעות הלילה, קביעה מראש של טיול שירותים מתוכנן וכן הימנעות מאלכוהול, קפאין ומזונות עשירים בחומצה כמו למשל פירות הדר, מאחר והם מעוררים את השלפוחית. במידה ואתן סובלות מתופעות בריאותיות נוספות כמו למשל כאב חמור בזמן מתן שתן, חולשה או עקצוצים, בלבול ואובדן הכרה – פנו מיד לרופא, לטובת קבלת טיפול.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.